sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Ympäristöpurjehduksella Luvian saaristossa


Osana omaa ympäristöä –hanke tuottaa teemapurjehduksen Luvian Laitakarissa kotisatamaansa pitävälle kaljaasi Ihanalle.

 Ensimmäinen testipurjehdus järjestettiin 18.5.2012.  Testiryhmänä olivat Itä-Porin koulun 9. luokkalaiset. 


Teemapurjehduksella tutustutaan Selkämereen ja Luvian saaristoon virtuaalisen ympäristöpolun avulla. Ympäristöpolun rastit rakennetaan mobiiliteknologiaa hyödyntävän PULU-ohjelman pohjalle. 

PULU-ohjelmassa ympäristöpolun kohteet voidaan avata ns. miniläppärissä tai tabletissa ja esimerkiksi havainnoida purjehdittavaa reittiä historiallisen kartan tai jonkin teemakartan ja  gps-paikannuksen avulla. Gps-paikannukseen voi yhdistää myös kuvia, videota, ääntä, tekstiä, tehtävärasteja ja kysymyksiä. Kun Ihana saapuu rastille määritettyyn koordinaattipisteeseen, avautuu tietokoneen ruudulle rastille syötetty informaatio mahdollisine tutkimus- tai havainnointitehtävineen. Rastit voidaan avata myös muualla kuin niiden omissa koordinaattipisteissä. Tämä on tarpeen esimerkiksi kovalla tuulella, jolloin ympäristöpolun tehtävät suoritetaan tyynessä paikassa, turvallisesti. Osa ympäristöpurjehduksen oppimisprosessiahan on olosuhteiden huomioiminen merellä liikuttaessa. 

 Pyhäjärvi-instituutin asiantuntija Henna Ryömä opastaa purjehtijoita vesinäytteen ottamisessa Säpin edustalla

Ympäristöpolkuun liittyy myös sähköinen työkirja, jossa purjehduksen aikana esille tulevista asioista kerrotaan laajemmin. Purjehduksella kirjoitetaan myös lokia, joka julkaistaan Ihanan kotisivuilla.

Ympäristöpurjehduksen taustalla  vietnamilainen maailmanperintö

Kipinä ympäristöpurjehduksen tuottamiseksi syttyi jo vuonna 2007, kun vietnamilaisen Ha Long Baynmaailmanperintökohteen työntekijöitä vieraili Satakunnassa tutustumassa suomalaiseen ympäristökasvatustyöhön ja kertomassa omasta kohteestaan. Luonnonperintökohteena UNESCO: n listalle vuonna 1994 päässyt Ha Long Bay sijaitsee Tonkininlahdella. Yli 1600 saaren muodostama kokonaisuus pitää sisällään sekä luonnonarvoja että kalastukseen ja mereen liittyvää kulttuuriperintöä, aivan kuten Selkämeren kansallispuistokin. Ha Long Bayn alueella ympäristökasvatusta tehdään suurelta osin koululaispurjehdusten avulla.

Ympäristöpurjehdus tuottaa tutkimustiedosta oppimateriaalia

Kaljaasi Ihana tarjoaa koululaisryhmille erinomaisen mahdollisuuden tutustua satakunnan merelliseen kulttuuriperintöön ja Selkämeren luontoon. Ympäristöpurjehduksen rastien sisältö saadaan Selkämereen liittyvistä inventoinneista ja tutkimuksesta lukuisten yhteistyökumppaneiden kautta. Tutkimustieto muunnetaan opetuskäyttöön sopivaan muotoon ja esitetään PULU-ohjelman avulla sopivissa kohteissa. 
 PULU toimii myös kannen alla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti